Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Definitie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring van de huid die optreedt na een ontsteking of beschadiging van de huid. Dat kan van alles zijn: eczeem, pukkels, krasjes, brandwonden.

Oorzaken:

Postinflammatoire hyperpigmentatie kan ontstaan door wondjes, schrammetjes, ontstekingen, acné, parfum in combinatie met zonlicht en het gebruik van bepaalde medicijnen. Hierdoor ontstaat een toename van pigment in de huid. De hyperpigmentatie wordt verergerd als het ontstekingsproces voortduurt en de huid wordt blootgesteld aan (kunstmatig) UV-licht. Postinflammatoire hyperpigmentatie komt vaker voor bij donkere huidtypen.

Klachten:

Postinflammatoire hyperpigmentatie ziet eruit als roze, rode, bruine of zwarte vlekken, afhankelijk van het huidtype. De grootte van de pigmentvlekken is afhankelijk van de grootte van de aangedane huid.

Behandeling:

Belangrijk is om de oorzaak te behandelen, om er voor te zorgen dat er geen nieuwe plekken bijkomen. Dus als eczeem de oorzaak is, het eczeem goed behandelen. Is acne de oorzaak, dan dit zo snel mogelijk behandelen met krachtige middelen.
Bij hyperpigmentatie waarbij het pigment oppervlakkig gelegen is, kunnen blekende crèmes of peeling crèmes (slijtende crèmes) enig effect hebben. Ligt het pigment dieper dan is het moeilijk te behandelen. Soms kan met een pigmentlaser worden behandeld. Het risico is echter dat daardoor ook weer donkere plekken ontstaan. Daarom is men terughoudend met laserbehandeling.