Nabuurs J-TEK

Medische indicaties

Aandoeningen waaronder veneuze, en lymfatische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat u een compressiehulpmiddel zoals therapeutische elastische kousen nodig heeft. Wij zijn hierin gespecialiseerd en helpen u graag bij het traject om het juiste product te vinden.

Wat is het?

Veneuze aandoeningen

Veneuze aandoeningen hebben betrekking op problemen met de aderen, die bloed terug naar het hart transporteren. De belangrijkste veneuze aandoeningen omvatten:

Spataderen (varices): Uitgezette en kronkelende aderen, meestal in de benen, die ontstaan door een abnormale ophoping van bloed. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en cosmetische zorgen.

Diepe veneuze trombose (DVT): De vorming van bloedstolsels in diepgelegen aderen, meestal in de benen. Dit kan ernstige complicaties veroorzaken als een stolsel losraakt en naar de longen reist, wat bekend staat als een longembolie.

Chronische veneuze insufficiëntie (CVI): Een aandoening waarbij de aderen niet in staat zijn om efficiënt bloed terug naar het hart te transporteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals zwelling, pijn en huidveranderingen, en in ernstige gevallen tot zweren.

Veneuze insufficiëntie tijdens de zwangerschap: Zwangerschap kan de druk op de aderen verhogen, wat kan leiden tot spataderen en andere veneuze problemen.

Veneuze ulcera: Open wonden die ontstaan als gevolg van langdurige veneuze insufficiëntie. Deze zweren komen meestal voor op de benen en kunnen moeilijk te genezen zijn.

Behandelingen voor veneuze aandoeningen variëren afhankelijk van de ernst en het type aandoening. Ze omvatten lifestyle-aanpassingen, compressietherapie, medicatie en in sommige gevallen chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je symptomen van veneuze aandoeningen ervaart, om complicaties te voorkomen en passende behandeling te ontvangen.

Extra informatie

Bekende veneuze aandoeningen

Chronische veneuze insufficiëntie

In ons lichaam wordt het bloed vervoerd via bloedvaten. Zuurstofrijk bloed wordt door de slagaderen van het hart naar de weefsels, zoals huid en spieren, vervoerd. Aderen (venen) vervoeren vervolgens het zuurstofarme bloed van de weefsels terug naar het hart. Wanneer de venen (aderen) dat niet meer goed doen, spreekt men van chronische veneuze insufficiëntie.

 

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose, afgekort DVT, is een verstopping door gestold bloed in de diep afvoerende aderen van het been. De diepe aderen in het been verzorgen normaal gesproken 90% van de afvoer van het bloed uit de benen. Als de afvoer verstopt, raakt het been overvuld en ontstaat trombose. Een deel van de bloedprop die voor de verstopping zorgt, kan plotseling losraken en terechtkomen in de longen. Dit wordt “longembolie” genoemd en is een gevreesde acute complicatie van de DVT van het been. Bij een longembolie klaagt de patiënt over benauwdheid en pijn op de borst. Op lange termijn (meestal na jaren) kan zich een zogenaamd “post-trombotisch syndroom” ontwikkelen.

Veneuze malformaties

Veneuze malformaties verwijzen naar abnormale ontwikkelingen of structurele afwijkingen in de aderen, wat resulteert in onregelmatige en abnormale bloedstroom. Ze zijn een vorm van vasculaire malformatie en kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen.

De term “veneuze malformatie” kan een breed scala aan aandoeningen omvatten, variërend in grootte, diepte en locatie van de abnormale aderen. Deze malformaties kunnen zowel aangeboren als verworven zijn. Ze ontstaan vaak tijdens de embryonale ontwikkeling, maar sommige kunnen zich pas later in het leven manifesteren.

Wij helpen u graag verder

Compressiehulpmiddelen voor Veneuze aandoeningen

Wat is het?

Lymfatische aandoeningen

Lymfatische aandoeningen verwijzen naar gezondheidsproblemen die verband houden met het lymfestelsel, een essentieel onderdeel van het immuunsysteem. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, lymfeklieren, milt, amandelen en de thymus. Het belangrijkste doel is het filteren van lymfe, een heldere vloeistof die schadelijke stoffen, cellen en afvalproducten uit het lichaamsweefsel transporteert.

Enkele veelvoorkomende lymfatische aandoeningen zijn:

Lymfoedeem: Lymfoedeem is een aandoening waarbij er een abnormale ophoping van lymfevocht is, wat leidt tot zwelling, meestal in armen of benen. Het kan optreden als gevolg van een aangeboren afwijking van het lymfestelsel (primaire lymfoedeem) of als secundair gevolg van een letsel, infectie, chirurgie of kankerbehandeling (secundaire lymfoedeem).

Lipoedeem: Lipoedeem is een aandoening waarbij er abnormale vetverdeling en -ophoping is, meestal in de heupen, dijen, billen en soms de armen. Het treft voornamelijk vrouwen. In tegenstelling tot obesitas is lipoedeem niet te wijten aan een gebrek aan lichaamsbeweging of overmatige voedselinname.

 

Extra informatie

Bekende lymfatische aandoeningen

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een aandoening van het lymfvatenstelsel waardoor eiwitrijke lymfevocht niet op een normale manier uit de weefsels kan worden afgevoerd. Dit in tegenstelling tot andere waterrijke oedemen als hongeroedeem of oedeem door hartfalen. Er is bij lymfoedeem feitelijk sprake van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van lymfevocht.

Lymfoedeem kan een aangeboren afwijking (primair lymfoedeem) zijn of kan ontstaan door een invloed van buitenaf (secundair lymfoedeem).

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden._Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem).

Wij helpen u graag verder

Compressiehulpmiddelen voor Lymfatische aandoeningen

Wat is het?

Overige aandoeningen

Naast veneuze en lymfatische aandoeningen zijn nog meer aandoeningen waarbij therapeutische elastische kousen baat kunnen hebben.

Een aantal voorbeelden zijn:

Posttraumatisch oedeem is zwelling die ontstaan is na een acuut trauma, zoals bijv. verzwikken van een enkel of bij een knieblessure.

Postoperatief oedeem is zwelling in het gebied waar een medische ingreep plaats heeft gevonden, bijv. na operatie voor een knie-prothese.

Dependency (immobiliteits-) oedeem is zwelling door verminderde lichamelijke

Bacteriële infecties: Bacteriële infecties worden veroorzaakt door de invasie en vermenigvuldiging van bacteriën in het lichaam. Deze infecties kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten, zoals de huid, luchtwegen, urinewegen, enz. Symptomen variëren afhankelijk van het getroffen gebied, maar ze kunnen koorts, ontsteking, pijn en algemene malaise omvatten. Antibiotica worden vaak gebruikt om bacteriële infecties te behandelen.

Inflammatoire aandoeningen: Inflammatoire aandoeningen zijn aandoeningen waarbij ontsteking een centrale rol speelt in het ziekteproces. Ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op letsel, infectie of irriterende stoffen, maar bij sommige aandoeningen kan het immuunsysteem ontregeld raken en onnodige ontstekingen veroorzaken. Voorbeelden van inflammatoire aandoeningen zijn reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) en auto-immuunziekten.
Het is belangrijk op te merken dat deze termen algemene categorieën zijn en dat specifieke aandoeningen en symptomen variëren. Bij twijfel of voor nauwkeurige informatie over een specifieke aandoening is het raadzaam professioneel medisch advies in te winnen.

Extra informatie

Overige aandoeningen

Posttraumatisch / Postoperatief / Dependency Oedeem

Posttraumatisch oedeem is zwelling die ontstaan is na een acuut trauma, zoals bijv. verzwikken van een enkel of bij een knieblessure.

Postoperatief oedeem is zwelling in het gebied waar een medische ingreep plaats heeft gevonden, bijv. na operatie voor een knie-prothese.

Dependency (immobiliteits-) oedeem is zwelling door verminderde lichamelijke

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties worden veroorzaakt door de invasie en vermenigvuldiging van bacteriën in het lichaam. Deze infecties kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten, zoals de huid, luchtwegen, urinewegen, enz. Symptomen variëren afhankelijk van het getroffen gebied, maar ze kunnen koorts, ontsteking, pijn en algemene malaise omvatten. Antibiotica worden vaak gebruikt om bacteriële infecties te behandelen.

Inflammatoir

Inflammatoire aandoeningen zijn aandoeningen waarbij ontsteking een centrale rol speelt in het ziekteproces. Ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op letsel, infectie of irriterende stoffen, maar bij sommige aandoeningen kan het immuunsysteem ontregeld raken en onnodige ontstekingen veroorzaken. Voorbeelden van inflammatoire aandoeningen zijn reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) en auto-immuunziekten.

Nabuurs J-TEK houdt u op de been!

Meer informatie of afspraak inplannen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of vul het formulier in om een afspraak in te plannen.